Van Driel Makelaardij gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid vinden.

Actueel

Vrijstelling overdrachtsbelasting 2023

Totdat je de leeftijd van 35 jaar hebt bereikt bent u bij het kopen van een woning vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Hier zitten echter wel diverse voorwaarden aan welke u hieronder kund lezen.

 

Voorwaarden voor de vrijstelling overdrachtsbelasting

De koper moet voldoen aan de volgende voorwaarden om gebruik te maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting (startersvrijstelling): 

  • De koper is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar op het moment van verkrijging. Het moment van verkrijging is het moment van ondertekening van de notariële akte van levering.
  • De koper koopt een woning.
  • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit schriftelijk. 
  • De koper gaat zelf in de woning wonen (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium). Daarvoor vult de koper de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling in.
  • De waarde van de woning is niet hoger dan € 440.000.
  • Als een koper wel zelf de woning gaat bewonen, maar niet voldoet aan de andere criteria voor de startersvrijstelling, betaalt de koper 2% overdrachtsbelasting. Omdat dit een lager tarief is dan het standaard 10,4% tarief, moet ook daarvoor een verklaring worden afgegeven bij de notaris.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huis-kopen/vraag-en-antwoord/vrijstelling-overdrachtsbelasting#:~:text=Huizenkopers%20tussen%2018%20en%2035,mag%20dus%20niet%20verhuurd%20worden.